De Polypodium vulgare in het Nederlands eikvaren genoemd groeit het beste op droge zure grond met een grove structuur. Schaduw is geen probleem voor deze groenblijvende varen. De hoogte bedraagt zo'n 30 cm hoog.

De Polystichum polyblepharum of glansschildvaren is een middelgrote wintergroene varensoort. Plant varens altijd in turfaarde op een schaduwrijke plek in de tuin. Dit soort wordt tot 50 cm hoog en breed.

Carex Morrowii, Zegge.
Wintergroen grasje van 40 cm hoogte die als solitaire pol groeit. Standplaats maakt niet uit, zon of schaduw.

Carex morrowii Irish Green, Zegge.
Dit wintergroene grasje wordt zo'n 40 cm hoog en groeit aaneengesloten. Groeit zowel in de zon als in de schaduw.

De Asplenium scolopendrium is een wintergroene varen met leerachtige blad. Ze worden zo'n 40 cm hoog. De naam is tongvaren en is in verschillende soorten verkrijgbaar. Deze soort is niet altijd op voorraad dus even bellen voordat u komt.

De Carex morrowii 'Ice dance' is een halfhoge wintergroene siergras met groenwitte bladeren. De standplaats is schaduw tot zon en de hoogte is 40 cm. In het voorjaar bloeit deze met kleine aren.

De Ophiopogon planiscapus 'Niger', zwart gras, houdt van een zonnige standplaats en zal zo'n 25 cm hoog worden. In de zomer zal hij wit-roze bloeien waarna er zwarte bessen aan komen.