Klimplanten en overige

Ook met uw klimplanten kunt u kiezen voor groenblijvende varianten. Diverse soorten zijn beschikbaar zodat ook uw pergola of schutting het hele jaar met bladhoudende planten bedekt is. Daarnaast zijn er diverse grassen, bamboes en varens die ook in de winter groen zijn. Al deze groenblijvers kunt u vinden op de prachtige locatie Sluistuinen.

Helleborus argutifolius, ook wel bekend onder de naam Nieskruid is een mooie wintergroene plant die als winterbloeier eigenlijk niet mag ontbreken in uw tuin. Onze favoriet is de argutifolius met zijn grote bloemen en sterke donkergroene blad. De Helleborus argutifolius kan tot 70 cm hoog worden. De variateit 'Silver Lace' heeft grijs zilver blad.

De Gunnera is een bladverliezende oeverplant met zeer grote bladeren van wel 200 cm diameter. De plant zelf kan wel 300 tot 400 cm hoog worden. Plant een Gunnera altijd bij een vijver of slootkant zodat de plant niet verdroogd.

De winterheide is een langdurig bloeiende bodembedekker die vooral op vochtige zure grond goed groeit, De heide is er zowel in witte, roze of rode kleuren.

Hedera helix goldchild is een geelbonte klimop die ook als bodembedekker gebruikt kan worden. Het lichtgroene blad heeft een gele rand. In de zon zal de gele kleur overheersen, in de schaduw zal het gele blad verdwijnen.

De Kniphovia is een verassende plant die in de zomer kleurrijke torsbloemen geeft die er uit zien als een vuurpijl. Een van de mooiere semi groenblijvende vaste planten. De standplaats moet zonnig zijn en de hoogte varieert tussen de 50 en 100 cm. De bloemkleuren zijn geel, oranje, wit of groen.

Hedera helix Ivalace is een langzaam groeiende klimopsoort met gekartelde bladeren die zelfhechtend tegen muren en schuttingen groeit. Dit soort woekert niet zo snel.

Deze mooie geveerde varen plant onder de naam Polystichumsetiferum 'Herrenhausen' is ook een groenblijver die graag in losse en wat zure grond staat.
Het is een opgaande varensoort met een hoogte tot 70 cm. De Nederlandse naam is zachte naaldvaren.

Deze Kamperfoelie (Lonicera japonica 'Hall's Prolific') is een sterk geurend soort. In de zomer zal deze wit-geel bloeien. Het soort is half-wintergroen en staat graag op een zonnige plek in de tuin. De bessen zullen in het najaar rood verkleuren. De hoogte bedraagt zo'n 300 tot 400 cm hoog.

Trachelospermum jasminoides is een wintergroene jasmijn uit Toscane. Deze mediterrane klimmer die het op een zonnige plek best goed doet in de Nederlandse tuinen. Deze jasmijn kan prima in een pot geplant worden. In de zomermaanden zal deze wit bloeien met aangenaam geurende bloemen. Ze kunnen 200 tot 300 cm hoog worden maar kunnen ook bevriezen in de winter.

Het witbonte broertje van de gewone Fatsia heeft een hoge sierwaarde. Deze winterharde plant kan in een plantenbak, in de volle grond en zelfs als kamerplant gehouden worden.

Deze Phyllostachys aurea kan tot wel 500 cm hoog worden. Plant de bamboe op een half-zonnige tot zonnige plek in de tuin in combinatie met wortelbegrenzer. De stelen worden geel wanneer de bamboe in de volle zon staat. Wanneer de bamboe op de schaduwrijke plek staat zullen de stelen groen blijven. Een Phyllostachys aurea in een pot heeft veel water en veel ruimte nodig, daarom adviseren wij dit soort voor in de volle grond.

De Phyllostachys aureosulcata Spectabilis heeft gele stelen met een groene verticale streep erop. Veder is deze bamboe te herkennen aan zijn zigzag stengels op kniehoogte. De bamboe is rechtopgaand en kan een hoogte van 800 cm bereiken. Wij adviseren bij aanplant gebruik te maken van bamboe rhizoom, dit is een wortelbegrenzer. Tevens kan de Phyllostachys aureosulcata Spectabilis tegen kortstondige droogte waardoor de bamboe ook in een ruime bak gehouden kan worden. Let er wel op dat de bak een waterbuffer heeft.

De Fargesia rufa is een niet woekerende bamboesoort die zeer geschikt is voor in een pot of bak. Ook is dit soort goed bestand tegen vorst omdat het blad niet gaat opkrullen. De bamboe wordt 150 tot 200 cm hoog. Dit soort is een breed groeiend soort die door middel van snoeien smal gehouden kan worden. De jonge uitlopers hebben een roze gloed op de stelen.

De fargesia robusta is een niet woekerende bamboe die wel 400 cm hoog kan worden. Omdat de bamboe rechtopgaand is is dit soort ideaal te gebruiken voor een haag. De stelen zijn te herkennen aan de witte schubbladeren.

De yucca rostrata is een echte rotsplant. Ideaal te gebruiken in een pot of bak op het terras. Houdt de grond van de yucca in de herfst en winter droog zodat de plant tot -15 winterhard is.

Groenblijvende Clematis armandii 'Aplle Blossom' is een fraaie groenblijvende en bloeiende klimplant die zich niet vasthecht op de muur, maar zich elegant laat leiden met een rekje of haakjes.
In het voorjaar zal deze wit-roze bloeien, de hoogte wordt 200 tot 400 cm. Dit soort is matig winterhard.

De Yucca rostrata met zijn blauwe bladeren is een perfecte plant voor op het terras. Ook in de volle grond zal deze yucca het goed doen. Zet deze palm achtige plant op een warme zonnige plek in de tuin. Zorg ervoor dat de Yucca in de herfst en winter kurkdroog staat zodat er geen wortelrot optreed.

Polystichum polublepharum is een groenblijvende varensoort die wel 80 cm hoog kan worden en die zich erg thuis voelt is de schaduw. Op zonnige plekken zou dit soort ook nog wel goed kunnen groeien. Plant varens wel in wat zuurdere grond.

De yucca filamentosa heeft langwerpige bladeren die vaak knikken. Ook zijn de bladranden gerafeld en zijn de bladpunten minder scherp dan zijn broertje de Yucca gloriosa. In de zomermaanden zal er een grote witte bloem te voorschijn komen van wel 150 cm hoog met wit-gele klokjes. De yucca houdt van goed gedraineerde grond en een zonnige standplaats.

De meest gangbare maar ook meest sterke klimop die u kunt kopen.

De oleander is één van de bekendste kuipplanten op het terras. Er zijn verschilldende kleuren verkrijgbaar zoals roze, rood, wit, geel. Een oleander bloeit de hele zomer door mits er goed bemest wordt met vloeibare mest. Wij verkopen zowel struikjes als boompjes op stam.

De Pampusgras ofwel Cortaderia selloana geeft de borders wat meer dimensie. Ook mooi als solitair in het gazon. Hoogte 200 tot 300 cm.

Een dwergvorm pampasgras voor in een pot op het terras of op een daktuin! De Cortaderia selloana mini pampas is een nieuw soort die niet hoger wordt dan 75 cm. Zijn grote broer wordt namelijk 200 tot 300 cm hoog! De pluimen zijn wit en bloeien in de vroege herfst. Er zijn verschillende soorten pampasgras op de markt met verschillende kleuren pluimen.

Uit deze sterke plant zal in de zomermaanden een 150 cm hoge bloemstengel groeien waaraan vele witte klokjes hangen. De yucca houdt van een zonnige droge plek in de tuin of pot.

Deze middelhoge pampasgras wordt 150 tot 200 cm hoog. In augustus en september zal deze siergras met witte pluimen bloeien. Dit soort kan prima groeien in een ruime pot of bak maar de beste plek is in een zonnige border. Er zijn pampasgrassen in verschillende soorten verkrijgbaar van 75 tot 300 cm hoog.