Klimplanten en overige

Ook met uw klimplanten kunt u kiezen voor groenblijvende varianten. Diverse soorten zijn beschikbaar zodat ook uw pergola of schutting het hele jaar met bladhoudende planten bedekt is. Daarnaast zijn er diverse grassen, bamboes en varens die ook in de winter groen zijn. Al deze groenblijvers kunt u vinden op de prachtige locatie Sluistuinen.

Trachelospermum jasminoides is een wintergroene jasmijn uit Toscane. Deze mediterrane klimmer die het op een zonnige plek best goed doet in de Nederlandse tuinen. Deze jasmijn kan prima in een pot geplant worden. In de zomermaanden zal deze wit bloeien met aangenaam geurende bloemen. Ze kunnen 200 tot 300 cm hoog worden maar kunnen ook bevriezen in de winter.

De Cortaderia selloana is het grootste soort pampasgras. De hoogte met pluim is zo'n 275 tot 300 cm. De witte pluimen verschijnen in het najaar, de standplaats dient wel zonnig te zijn.

De Euphorbia x martinii is een compact groeiend soort wolfsmelk, de hoogte bedraagt tussen de 40 en 60 cm en de bloeitijd is in het voorjaar.

Het witbonte broertje van de gewone Fatsia heeft een hoge sierwaarde. Deze winterharde plant kan in een plantenbak, in de volle grond en zelfs als kamerplant gehouden worden.

De Polystichum proliferum ook wel zachte naaldvaren genoemd is een hoog soort wintergroene varen die wel 100 cm hoog wordt. Plant varen altijd in turfaarde op een schaduwrijke plek.

De Euphorbia myrsinites is een kruipend soort wolfmelk van 15 tot 20 cm hoog, de bloeitijd is in de zomer.

De Phyllostachys aureosulcata Spectabilis heeft gele stelen met een groene verticale streep erop. Veder is deze bamboe te herkennen aan zijn zigzag stengels op kniehoogte. De bamboe is rechtopgaand en kan een hoogte van 800 cm bereiken. Wij adviseren bij aanplant gebruik te maken van bamboe rhizoom, dit is een wortelbegrenzer. Tevens kan de Phyllostachys aureosulcata Spectabilis tegen kortstondige droogte waardoor de bamboe ook in een ruime bak gehouden kan worden. Let er wel op dat de bak een waterbuffer heeft.

De Hedera arborescens heet in het Nederlands struikklimop. Deze tot 2 meter hoge struik bloeit in het najaar met grote trossen bloemen die in de winter veranderen in zwarte bessen. Ze groeien op elke grond en op elke standplaats, voor elke tuin geschikt dus. Snoeien is geen probleem, als haag of als solitair.

De Euphorbia amygdaloides purpurea is en wolfsmelk soort met rood blad, de hoogte bedraagt zo'n 40 cm.

De Fargesia rufa is een niet woekerende bamboesoort die zeer geschikt is voor in een pot of bak. Ook is dit soort goed bestand tegen vorst omdat het blad niet gaat opkrullen. De bamboe wordt 150 tot 200 cm hoog. Dit soort is een breed groeiend soort die door middel van snoeien smal gehouden kan worden. De jonge uitlopers hebben een roze gloed op de stelen.

Deze rode wolfsmelk met gele bloemen heet Euphorbia amygdaloides 'Purpurea'. Ze worden zo'n 40 cm hoog en bloeien in de vroege zomer. Deze wintergroene plant staat graag warm en zonnig.

De Euphorbia characias subsp. wulfenii is een grote wintergroene wolfsmelk die wel 150 cm hoog kan worden, de plant zelf wordt 80 tot 100 cm, maar de bloemen zijn fors van formaat.

De fargesia robusta is een niet woekerende bamboe die wel 400 cm hoog kan worden. Omdat de bamboe rechtopgaand is is dit soort ideaal te gebruiken voor een haag. De stelen zijn te herkennen aan de witte schubbladeren.

Deze 100 tot 120 cm hoge wolfsmelk heet Euphorbia characias subsp. wulfenii. De bloeien in het voorjaar met grote gele bloemen. Ze staan graag op een zonnige droge standplaats omdat ze matig winterhard zijn.

De Hydrangea quercifolia is een semi-wintergroene hortensia die bij vorst zijn bladeren verliest. Het blad lijkt op een blad van een eik. De bladeren verkleuren naar rood in de herfst.

De yucca rostrata is een echte rotsplant. Ideaal te gebruiken in een pot of bak op het terras. Houdt de grond van de yucca in de herfst en winter droog zodat de plant tot -15 winterhard is.

Deze niet woekerende bamboesoort Fargesia rufa kan zowel in een pot als in de volle grond. Dit soort wordt zo'n 200 cm hoog en een meter breed, maar verdraagd snoei. Het voordeel van de Fargesia rufa is dat het blad minder snel gaat krullen bij droogte of in de wintermaanden. De jonge scheuten hebben een roze gloed.

Ammophila arenaria is beter bekend als helmgras, het gras wat op duintoppen groeit. Deze planten groeien op puur zand en zullen het niet doen op zwarte aarde. Ideaal voor duintuinen.

De Yucca rostrata met zijn blauwe bladeren is een perfecte plant voor op het terras. Ook in de volle grond zal deze yucca het goed doen. Zet deze palm achtige plant op een warme zonnige plek in de tuin. Zorg ervoor dat de Yucca in de herfst en winter kurkdroog staat zodat er geen wortelrot optreed.

Phyllostachys bissetii is een woekerende bamboesoort met groene stelen. Deze bamboe wordt zo'n 400 cm hoog en de stelen kunnen 3 cm dik worden. Plant woekerende bamboe altijd met rhizoom wortelbegrenzer. De bissetii kan goed tegen wind en wordt vaak in een windsingel aangeplant.

De yucca filamentosa heeft langwerpige bladeren die vaak knikken. Ook zijn de bladranden gerafeld en zijn de bladpunten minder scherp dan zijn broertje de Yucca gloriosa. In de zomermaanden zal er een grote witte bloem te voorschijn komen van wel 150 cm hoog met wit-gele klokjes. De yucca houdt van goed gedraineerde grond en een zonnige standplaats.

Phyllostachys aurea is een woekerende bamboesoort met groene stelen als de plant in de schaduw staat en met gele stelen als de plant in de zon staat. Deze bamboe wordt zo'n 400 cm hoog en de stelen kunnen 3 cm dik worden. Plant woekerende bamboe altijd met rhizoom wortelbegrenzer.

Groenblijvende Clematis armandii 'Aplle Blossom' is een fraaie groenblijvende en bloeiende klimplant die zich niet vasthecht op de muur, maar zich elegant laat leiden met een rekje of haakjes.
In het voorjaar zal deze wit-roze bloeien, de hoogte wordt 200 tot 400 cm. Dit soort is matig winterhard.

De oleander is één van de bekendste kuipplanten op het terras. Er zijn verschilldende kleuren verkrijgbaar zoals roze, rood, wit, geel. Een oleander bloeit de hele zomer door mits er goed bemest wordt met vloeibare mest. Wij verkopen zowel struikjes als boompjes op stam.

De Yucca filamentosa ook wel de Palmlelie is een laagblijvende yucca van 50 tot 75 cm hoogte. De bloemen daarentegen worden in de zomer 150 tot 200 cm hoog. Plant Yucca's op een warme zonnige en droge plek in de tuin of pot.

Polystichum polublepharum is een groenblijvende varensoort die wel 80 cm hoog kan worden en die zich erg thuis voelt is de schaduw. Op zonnige plekken zou dit soort ook nog wel goed kunnen groeien. Plant varens wel in wat zuurdere grond.

Een dwergvorm pampasgras voor in een pot op het terras of op een daktuin! De Cortaderia selloana mini pampas is een nieuw soort die niet hoger wordt dan 75 cm. Zijn grote broer wordt namelijk 200 tot 300 cm hoog! De pluimen zijn wit en bloeien in de vroege herfst. Er zijn verschillende soorten pampasgras op de markt met verschillende kleuren pluimen.

De Yucca gloriosa ook wel palmlelie genoemd is een soort die op stam groeit. Deze yucca kan wel 150 tot 250 cm hoog worden. Plant yucca's altijd op een zonnige, warme en droge plek in de tuin of in pot. Er zijn groene, wit-binte en geel-bonte soorten yucca's.

De Hedera hibernica is de meest gangbare maar ook meest sterke klimop die u kunt kopen.

Deze middelhoge pampasgras wordt 150 tot 200 cm hoog. In augustus en september zal deze siergras met witte pluimen bloeien. Dit soort kan prima groeien in een ruime pot of bak maar de beste plek is in een zonnige border. Er zijn pampasgrassen in verschillende soorten verkrijgbaar van 75 tot 300 cm hoog.

De Yucca aloifolia 'Purpurea' de palmlelie is een groene yucca met in de zomermaanden paars kleurige bladeren. Ze zijn matig winterhard en kunnn niet tegen sneeuw en ijzel.

De Pampusgras ofwel Cortaderia selloana geeft de borders wat meer dimensie. Ook mooi als solitair in het gazon. Hoogte 200 tot 300 cm.

Hedera helix goldchild is een geelbonte klimop die ook als bodembedekker gebruikt kan worden. Het lichtgroene blad heeft een gele rand. In de zon zal de gele kleur overheersen, in de schaduw zal het gele blad verdwijnen.

Sempervivum ook wel huislook genoemd is een vetplantje die in verschillende bladkleuren en bladsoorten verkrijgbaar is. Ze staan graag in een rotstuintje. Bloeien doen ze ook in de zomermaanden.

Uit deze sterke plant zal in de zomermaanden een 150 cm hoge bloemstengel groeien waaraan vele witte klokjes hangen. De yucca houdt van een zonnige droge plek in de tuin of pot.

Hedera helix Ivalace is een langzaam groeiende klimopsoort met gekartelde bladeren die zelfhechtend tegen muren en schuttingen groeit. Dit soort woekert niet zo snel.

De Clematis armandii 'Apple Blossom' is een wintergroene klimplant die uitbundig bloeit in de vroege zomer. Ze bloemen zijn wit met roze en geuren. Deze clematis is matig winterhard en kan dus bevriezen.

Helleborus argutifolius, ook wel bekend onder de naam Nieskruid is een mooie wintergroene plant die als winterbloeier eigenlijk niet mag ontbreken in uw tuin. Onze favoriet is de argutifolius met zijn grote bloemen en sterke donkergroene blad. De Helleborus argutifolius kan tot 70 cm hoog worden. De variateit 'Silver Lace' heeft grijs zilver blad.

Deze Kamperfoelie (Lonicera japonica 'Hall's Prolific') is een sterk geurend soort. In de zomer zal deze wit-geel bloeien. Het soort is half-wintergroen en staat graag op een zonnige plek in de tuin. De bessen zullen in het najaar rood verkleuren. De hoogte bedraagt zo'n 300 tot 400 cm hoog.

Phormium tenax ookwel Nieuw-Zeelands vlas genoemd is een mediterrane plant die in Nederland matig winterhard is. Een Phormium herken je aan zijn lange smalle bladeren die wel 2 meter lang kunnen worden. Je hebt ze in de kleuren groen, geel-bont en rood-bruin. Ze kunnen 100 tot 250 cm hoog worden. Bloeien gebeurt zelden hier in Nederland.

De winterheide is een langdurig bloeiende bodembedekker die vooral op vochtige zure grond goed groeit, De heide is er zowel in witte, roze of rode kleuren.

De Cortaderia selloana 'Mini Pampas' is het kleinste soort pampasgras. De hoogte met pluim is zo'n 75 tot 100 cm, ideaal voor een kleine tuin of voor in een pot. De witte pluimen verschijnen in het najaar, de standplaats dient wel zonnig te zijn.

Cordyline australis is een kuipplant die in een stadstuintje ook in de volle grond uitgeplant kan worden. Je hebt ze in het groen en in het rood. Pak de pot en de stam in met noppenfolie en laat ze droog overwinteren.

Deze mooie geveerde varen plant onder de naam Polystichumsetiferum 'Herrenhausen' is ook een groenblijver die graag in losse en wat zure grond staat.
Het is een opgaande varensoort met een hoogte tot 70 cm. De Nederlandse naam is zachte naaldvaren.

De Cortaderia selloana 'Pumila' is een middelgroot soort pampasgras. De hoogte met pluim is zo'n 175 tot 200 cm. De witte pluimen verschijnen in het najaar, de standplaats dient wel zonnig te zijn.

Clematis armandii apple blossom is een wintergroene klimplant die in de maanden april en mei met wit-roze bloemen bloeit.