De festuca ook wel blauw schapengras genoemd is een echte zon aanbidder. Deze siergras vraagt weinig onderhoud en doet het ook goed in een pot.

De Bergenia Jelle bloeit met witte bloemen in het voorjaar. Deze plant wordt zo'n 30 tot 40 cm hoog met grote eivormige bladeren. De Bergenia staat graag op een zonnige plek in de tuin en wordt vaak in grote groepen toegepast.

Deze schoenlappersplant zal niet hoger dan 40 cm hoog worden en bloeit met roze-paarse bloemen. Het blad zal in het najaar rood verkleuren. Het soort heet Bergenia purpurascens.

Deze 10 cm hoge varen groeit zelf tussen voegen van stenen! Elk leeg plekje in de schaduw kan worden opgevuld met dit varentje.

De Pachysandra terminalis is een echte wintergroene bodembedekker.
Dit plantje staat graag in de schaduw en bloeit in het voorjaar wit. De hoogte bedraagt zo'n 15 cm.

Chamaecyparis pisfera 'Sungold' is een bodembedekkende conifeer; familie van de cipres. Dit soort met een frisgroene kleur zal 40 cm hoog worden en als een deken door de rotstuin groeien. Een oude struik kan nog wel eens opzwellen tot een meter hoogte.Houdt van een zonnige standplaats.

De Heuchera micrantha 'Palace Purple' ook wel purperklokje heeft mooie roodbruin glimmend blad. In de zomer bloeit deze met kleine witte bloemen. De standplaats is half-schaduw tot schaduw en de hoogte is zo'n 40 cm.

Juniperus squamata 'Blue Carpet' is een bodembedekkende conifeer wordt zo'n 40 tot 50 cm hoog en 150 cm breed en houdt van een lichte standplaats. Zijn twijgen met naalden hebben een blauw-grijze kleur, ook in de winter.

Vrolijke zomerheide die ook als hij even niet bloeit een mooi accent vormt. Staat graag in wat zuurdere grond.

Juniperus x pfitzeriana 'Old Gold' is een 70 cm hoge conifeer, is breedgroeiend en heeft een goudgele kleur. Ook is deze conifeer te gebruiken als bodembedekker, maar dan is het aan te raden om de bovenkant te snoeien. De standplaats is zonnig tot lichte schaduw.

Tijm staat bekend om zijn gebruik in de keuken, maar kan prima als vaste plant gebruikt worden in de tuin. Deze zonaanbidder bloeit met zacht roze bloemetjes.

De Polystichum polyblepharum of glansschildvaren is een middelgrote wintergroene varensoort. Plant varens altijd in turfaarde op een schaduwrijke plek in de tuin. Dit soort wordt tot 50 cm hoog en breed.

De Vinca minor 'Alba' is een sterke wintergroene bodembedekker die in het voorjaar bloeit, de hoogte bedraagt zo'n 15 cm. De Vinca minor 'Alba' bloeit wit maar heeft groter blad dan de Vinca minor 'Gertrude Jekyll' die ook wit bloeit

De Dryopteris erythrosora ook wel herfstvaren genoemd is een varensoort met groen en oranje-bruine bladeren. Ze kunnen tot 75 cm hoog worden en staan graag op een schaduwrijke plek in de tuin. Plant varens altijd met turfaarde.

De Polypodium vulgare in het Nederlands eikvaren genoemd groeit het beste op droge zure grond met een grove structuur. Schaduw is geen probleem voor deze groenblijvende varen. De hoogte bedraagt zo'n 30 cm hoog.

Sesleria caerulea ook wel blauwgras genoemd is een goed alternatief voor blauw schapengras. Dit grasje wordt zo'n 30 cm hoog en heeft een blauwe gloed. Ze staan graag op een warme zonnige plek in de tuin of in een pot.

Deze ooievaarsbek (geranium macrorrhizum) is één van de beste wintergroene bodembedekkers die er is. De bloemkleur is roze-rood en de bloeitijd is eind voorjaar. De hoogte bedraagt 30 cm en de standplaats zonnig tot half-schaduw.

De Helleborus niger is een wit bloeiende kerstroos die in de wintermaanden bloeid. Ze worden 30 tot 40 cm hoog en staan graag in een pot of in een schaduwrijke border die niet te nat is.

Deze wintergroene tongvaren is met zijn leerachtige bladeren een sterk varensoort. Ze worden zo'n 40 cm hoog. De naam is Asplenium scolopendrium en is in verschillende variateiten verkrijgbaar.

De Helleborus argutifolius is een groot soort kerstroos of nieskruid. ze hebben grijs-groene getande bladeren. Dit soort wordt zo'n 60 tot 80 cm hoog en bloeid in het vroege voorjaar met groene bloemen. Plant deze Helleborus op een schaduwrijke plek in de tuin.

De Carex morrowii 'Ice dance' is een halfhoge wintergroene siergras met groenwitte bladeren. De standplaats is schaduw tot zon en de hoogte is 40 cm. In het voorjaar bloeit deze met kleine aren.

Helleborus foetidus is een winterbloeinde plant met groene bloemen. Ze staan graag op een schaduwrijke plek in de tuin en wordt zo'n 50 cm hoog.

Juniperus is er in vele varianten en is ook wel bekend onder de naam Jeneverbes. Deze variant is wat transparanter in zijn takstructuur en wordt maar zo'n 40 cm hoog . Er staan vele soorten op locatie Sluistuinen waar naast diverse andere specialisten ook ons bedrijf gevestigd is.

De Cornus canadensis is een bodembekekkende kornoelje die bloeit in de vroege zomer. Het plantje wordt zo'n 15 tot 20 cm hoog en de bloemen zijn wit. Ze staan graag in de halfschaduw.

De erica is bekend als winterheide en heeft vele kleuren die variëren tussen vele blauwtinten, wit en roze.
houdt van zure en losse grond.

Carex Morrowii, Zegge.
Wintergroen grasje van 40 cm hoogte die als solitaire pol groeit. Standplaats maakt niet uit, zon of schaduw.

Deze bodembedekkende Cotoneaster wordt vaak geplant bij slootkanten. Met zijn witte bloem en rode bes weten de vogels hem wel te vinden!

Carex morrowii Irish Green, Zegge.
Dit wintergroene grasje wordt zo'n 40 cm hoog en groeit aaneengesloten. Groeit zowel in de zon als in de schaduw.

De zwarte bladeren van de Ophiopogon planiscapus 'Niger' zijn uniek. De ophiopogon houd van een zonnige standplaats en zal zo'n 25 cm hoog worden. In de zomer zal hij wit-roze bloeien waarna er zwarte bessen aan komen.

Laag blijvend wintergroen