Bodembedekkers

Een mooie combinatie van groenblijvende vaste planten in uw border zal er voor zorgen dat de tuin het gehele jaar door mooi is. Zelfs in de donkere en grauwe wintermaanden kan er in uw tuin wat te beleven zijn en hoeft u niet meer te wachten tot het weer voorjaar wordt. Laat u door onze vakmensen adviseren op de inspirerende locatie Sluistuinen. 

De Heuchera micrantha 'Palace Purple' ook wel purperklokje heeft mooie roodbruin glimmend blad. In de zomer bloeit deze met kleine witte bloemen. De standplaats is half-schaduw tot schaduw en de hoogte is zo'n 40 cm.

Deze 10 cm hoge varen groeit zelf tussen voegen van stenen! Elk leeg plekje in de schaduw kan worden opgevuld met dit varentje.

Vrolijke zomerheide die ook als hij even niet bloeit een mooi accent vormt. Staat graag in wat zuurdere grond.

Chamaecyparis pisfera 'Sungold' is een bodembedekkende conifeer; familie van de cipres. Dit soort met een frisgroene kleur zal 40 cm hoog worden en als een deken door de rotstuin groeien. Een oude struik kan nog wel eens opzwellen tot een meter hoogte.Houdt van een zonnige standplaats.

Tijm staat bekend om zijn gebruik in de keuken, maar kan prima als vaste plant gebruikt worden in de tuin. Deze zonaanbidder bloeit met zacht roze bloemetjes.

Juniperus squamata 'Blue Carpet' is een bodembedekkende conifeer wordt zo'n 40 tot 50 cm hoog en 150 cm breed en houdt van een lichte standplaats. Zijn twijgen met naalden hebben een blauw-grijze kleur, ook in de winter.

De Vinca minor 'Alba' is een sterke wintergroene bodembedekker die in het voorjaar bloeit, de hoogte bedraagt zo'n 15 cm. De Vinca minor 'Alba' bloeit wit maar heeft groter blad dan de Vinca minor 'Gertrude Jekyll' die ook wit bloeit

Juniperus x pfitzeriana 'Old Gold' is een 70 cm hoge conifeer, is breedgroeiend en heeft een goudgele kleur. Ook is deze conifeer te gebruiken als bodembedekker, maar dan is het aan te raden om de bovenkant te snoeien. De standplaats is zonnig tot lichte schaduw.

De Polypodium vulgare in het Nederlands eikvaren genoemd groeit het beste op droge zure grond met een grove structuur. Schaduw is geen probleem voor deze groenblijvende varen. De hoogte bedraagt zo'n 30 cm hoog.

De festuca ook wel blauw schapengras genoemd is een echte zon aanbidder. Deze siergras vraagt weinig onderhoud en doet het ook goed in een pot.

Deze ooievaarsbek (geranium macrorrhizum) is één van de beste wintergroene bodembedekkers die er is. De bloemkleur is roze-rood en de bloeitijd is eind voorjaar. De hoogte bedraagt 30 cm en de standplaats zonnig tot half-schaduw.

Deze wintergroene tongvaren is met zijn leerachtige bladeren een sterk varensoort. Ze worden zo'n 40 cm hoog. De naam is Asplenium scolopendrium en is in verschillende variateiten verkrijgbaar.

De Carex morrowii 'Ice dance'is een halfhoge wintergroene siergras met groenwitte bladeren. De standplaats is schaduw tot zon en de hoogte is 50 cm. In het voorjaar bloeit deze met kleine aren.

Juniperus is er in vele varianten en is ook wel bekend onder de naam Jeneverbes. Deze variant is wat transparanter in zijn takstructuur en wordt maar zo'n 40 cm hoog . Er staan vele soorten op locatie Sluistuinen waar naast diverse andere specialisten ook ons bedrijf gevestigd is.

De Persicaria affinis is een bloeiende bodembedekker geschikt voor de zonnige plekjes in de tuin. Deze plant wordt 5 tot 15 cm hoog en bloeit lichtroze in de zomermaanden.

De erica is bekend als winterheide en heeft vele kleuren die variëren tussen vele blauwtinten, wit en roze.
houdt van zure en losse grond.

Deze bodembedekkende Cotoneaster wordt vaak geplant bij slootkanten. Met zijn witte bloem en rode bes weten de vogels hem wel te vinden!

De zwarte bladeren van de Ophiopogon planiscapus 'Niger' zijn uniek. De ophiopogon houd van een zonnige standplaats en zal zo'n 25 cm hoog worden. In de zomer zal hij wit-roze bloeien waarna er zwarte bessen aan komen.

De Bergenia Jelle bloeit met witte bloemen in het voorjaar. Deze plant wordt zo'n 30 tot 40 cm hoog met grote eivormige bladeren. De Bergenia staat graag op een zonnige plek in de tuin en wordt vaak in grote groepen toegepast.

De Pachysandra terminalis is een echte wintergroene bodembedekker.
Dit plantje staat graag in de schaduw en bloeit in het voorjaar wit. De hoogte bedraagt zo'n 15 cm.

Deze schoenlappersplant zal niet hoger dan 40 cm hoog worden en bloeit met roze-paarse bloemen. Het blad zal in het najaar rood verkleuren. Het soort heet Bergenia purpurascens.